;

Intelligent

Khas untuk anda :

Share Entry Terbaru ke Facebook & Twitter secara AUTOMATIK


Anda gemar lepak sambil chit chat ngan twitter? Anda suka update gambar di Facebook? Anda mahu tingkatkan trafik di blog?

Kalau ya, saya mahu kongsi cara bagaimana mahu entry terbaru  kat blog anda tu secara automatik update @ di link kat anda punyer Twitter dan Facebook, tanpa perlu log in kat Twitter @ facebook. Pendek kata, lepas anda publish post terbaru kat blog, secara automatiknya post itu akan appear kat Twitter & Facebook (tapi bukan the whole entry la yang appear..)

Step 1:
kena ada RSS FEED.  Kalau takde, boleh mendaftar diri (free aje..) kat FeedBurner, dan isilah address blog anda kat sini  
Contoh RSS FEED blog saya seperti di bawah :
Step 2:
Dah ade address utk feed tu, anda leh masuk kat TWITTERFEED untuk daftarkan diri. Ikutlah step yang diberikan sehingga anda  jumpa ini, masukkan nama blog & feed blog

Sila klik Twitter dan page ini akan appear. ada klik aje Authenticate Twitter untuk acces akaun Twitter anda.

Bila dah appear akaun uols kat no. 1 tu, then klik Create Service. Nanti akan appear page yang mengesahkan akaun Twitter anda aktif. Same step untuk Facebook juga.Bila anda dah pastikan Twitter & Facebook aktif, bolehlah tekan all done. anda juga boleh isi akaun yang tersenarai (jika ada)
Ok, itu sahaja.. Senang kan?  Semoga dapat membantu kawan2 yang lain..

 


Hide your ShoutBox